ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Recept: heerlijke speculaas à la Hilde Paredis

heerlijke speculaas
door À la Tarte november 16, 2021

Het begin van de maand november is ten huize À la Tarte meteen ook het moment om de speculaasvormen vanonder het stof te halen en aan de slag te gaan om de lekkerste speculaaskoekjes op tafel te toveren. Heerlijke speculaas, vooral wanneer je deze zelf maakt. Een proces dat wel wat geduld vraagt, maar ook wel zonder geduld lukt het. En laat dat nu met enkele kindjes in huis net handig zijn! 😉

Mijn liefde voor dat heerlijke zelfgemaakt koekje ontstond ‘enkele’ jaren geleden (ondertussen wel al een kleine 20 jaar geleden, we worden niet oud hoor 🙈) toen mijn fijne ex-collega Frederieke met ‘de oogst’ uit mama’s keuken naar bureau kwam en al dat lekkers deelde met de hele ploeg van Hoe?Zo!. En ik kan je verzekeren, de hele ploeg, en ikzelf op de eerste rij, vond dat fantastisch! 😆

Maar tijden veranderen en wegen scheiden … maar niet zonder het recept te vragen! 😉 En dat kreeg ik jaren geleden. Bij deze draag ik deze blog dan ook graag op aan Hilde Paredis, de lieve mama van Frederieke, die zo op haar manier zorgde voor wat extra homemade warmte op dat drukke bureau.❤️

 

Wat heb je nodig?

250 g verse roomboter
625 g tarwebloem Extra bloem
440 g donkere candico suiker
2 à 3 eieren
10 g kaneel
10 g speculaaskruiden
5 g natriumbicarbonaat
40 g amandelpoeder
snuifje zout

 

Hoe ga je te werk?

Het kan niet makkelijker: je doet alles in een kom en kneedt goed. Je maakt een bolletje of een worst van je deeg, wikkelt deze in vershoudfolie en plaatst je verpakt deeg in de ijskast.

 

En nu komt dus dat ‘geduld’. Bij het verwerken van je deeg is het heel belangrijk dat het door en door koud is, zeker als je met vormen werkt. Zo komt het vlot uit de vorm. Sterker nog … Best laat je je deeg een nachtje (I know! 🙉) rusten in de ijskast zodat de smaken van de kruiden mooi in jouw deeg kunnen blenden. In de bakles maakten we daar zelfs een week van. Natuurlijk wel handig als je eens een vrij moment hebt in de week. Snel deeg kneden om dan op een gepast moment af te bakken in de oven. Je rauw deeg kan best een tijdje bewaard worden in de ijskast.

 

Hoe ga je te werk na al jouw geduld?

Verwarm de oven voor op 175°C.

Wat heb je liefst: dunne harde speculaasjes of dikke zachte speculaas?

Die van mama Hilde waren heerlijk zacht, dat was misschien wel het meest verrassende, want wij hadden thuis enkel de harde speculoosjes van Lotus. Om de zachte te bekomen neem je je ‘worst’ deeg en snij je er plakjes van, toch minstens 1,5 cm af. Deze leg je op mooie afstand van elkaar op je bakplaat met bakpapier. Bak deze 15 à 18 minuten.

Wens je fijne harde speculaasjes? Dan kun je dit ook met dit deeg. Werk je met een speculaasplank, duw dan jouw koude deeg in de bebloemde vorm. Verwijder het overtollige deeg met behulp van een speculaasdraad. Draai de vorm om boven je bakplaat en geef desnoods kleine tikjes zodat je gevormde deeg op de bakplaat valt. Bak deze ongeveer 10 minuten.

Door het natriumbicarbonaat zal het deeg tijdens het bakken wat ‘opzwellen’. Wil je koekjes uit je speculaasvorm of met een folkroll of stempel maken, dan laat je best dit ingrediënt achterwege. Zo blijf je de print mooi zien.

En dan …. geniet van jouw heerlijke speculaas!

Smakelijk

speculaas

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: