ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Recept: een heerlijke briochetaart!

briochetaart
door À la Tarte november 21, 2018

Hallo thuisbakker

Je kent het wel, die ‘goestingskes van het moment’. Wel, af en toe maak ik een grote lading zachte luxe deeg en dan laat ik die goestingskes de baksels bepalen. Dat worden dan suikerbolletjes of rozijnenbrood, vlechtbrood of gewone sandwiches. Maar heel af en toe laten we ons eens volledig gaan en wordt het een heerlijke briochetaart!

Onlangs verzorgde ik voor een groepje sterke verhuizers een tussendoortje: een briochetaart met rozijntjes. Door de enthousiaste reacties van de proevers ben ik overtuigd dat dit een blogje Bakgemak waard is. 😉 Ik deel dan ook heel graag het recept met jullie!

Wat hebben we nodig voor 1 briochetaart?

500 g Extra bloem
40 g verse gist of 16 g droge gist
210 ml melk (of water)
1 losgeklopt ei (een halfje in het recept, de andere helft gebruiken we dan om te doreren)
50 g kristalsuiker
8 g zout
40 g boter
40 g bereidingsmiddel zachte luxe

Voor ongeveer 600 g banketbakkersroom:
500 ml melk
1 losgeklopt ei
125 gr suiker
50 gr crèmepoeder

200 g geweekte rozijnen (dit kun je gerust vervangen door bakvaste chocoladedruppels of iets anders naar keuze)

Voor de afwerking van de taart:
Afdekgelei abrikoos
100 gr poedersuiker
20 ml kokend water

Hoe ga je te werk?

Start met het maken van de banketbakkersroom. Deze hebben we straks nodig voor het vullen van de taart, dus die moet tijdig afgekoeld zijn.
Kleine tip van mijn lieverdjes: maak gerust een dubbele portie en eet de rest gewoon zo op. 😉

En vergeet alvast niet om de rozijntjes te laten wellen. Een kwartiertje is voldoende, doe ze dan door een zeef en laat uitlekken.

Banketbakkersroom

Meng alvast een scheutje melk, het ei en het crèmepoeder in een apart kommetje. Klop los.
Breng de rest van de melk, samen met de suiker, aan de kook. Giet een klein geutje kokende melk over het eimengsel en meng goed. Doe alles samen in de kom en breng opnieuw aan de kook. Blijf goed roeren! Laat heel eventjes doorkoken, dit zorgt ervoor dat het vocht voldoende verdampt en je pudding nadien niet ‘waterig’ wordt. Laat dit mengsel goed afkoelen. Maar opgelet, er mag geen velletje op komen. Dek daarom af met vershoudfolie (de folie moet aan de banketbakkersroom ‘plakken, zodat er geen lucht aankan). Zet even koel weg.

De briochetaart

1. Maak een voordeeg: los de gist op in het lauwe water (mag niet warmer zijn dan 40°C, anders neemt de werking van de gist af). Voeg dan het halve losgeklopte ei en 250 g bloem toe. Kneed heel kort zodat het goed gemengd is en laat een half uurtje afgedekt staan.

2. Voeg de rest van de bloem, het kristalsuiker, het zout, de boter en het bereidingsmiddel toe en kneed het deeg voldoende tot je een vliesje kan trekken.

3. Laat het deeg 10 tot 20 minuten, opnieuw afgedekt, rusten.

4. Neem 650 g deeg, bol het lichtjes op en laat rusten onder een propere handdoek.

5. Vet je taartvorm in. Dit kan met een spray of boter. Neem de rest van het deeg (ongeveer 250 g). Bebloem je werkblad en rol het uit tot de grootte van je taartvorm. Zorg ervoor dat de volledige bodem bedekt is. Tijden het rijzen komt die dan omhoog, met een klein randje als gevolg. Bestrijk het deeg met ongeveer 150 g banketbakkersroom en strooi er wat gewelde rozijntjes over.

Tip: Heb je liever een hogere rand, rol je deeg dan net ietsje groter uit en bedek ook de rand van de taartvorm. Haal het overtollige deeg weg (en voeg het bij de grote bol deeg).
Ben je niet zo zot van die taartbodem en maak je liever een brioche scheurbrood? Laat de bodem dan achterwege. Verwerk je volledige deeg zoals hieronder beschreven. Deze kun je makkelijker afscheuren.

6. Rol de grote bol deeg uit tot een mooie rechthoek van 60 op 30 cm. Dit lijkt groot, maar ik heb graag het deeg vrij dun. Heb je het liever dikker, dan kun je gerust de afmetingen aanpassen!
Druk de onderste lange rand van je deeg met je vingers plat zodat deze aan de tafel plakt.
Verdeel de rest van de banketbakkersroom over het deeg, maar blijf onderaan 2 cm van de rand weg. Bestrijk deze strook met wat eigeel. Het is belangrijk dat bij het oprollen het deeg kan ‘sluiten’ en dat lukt niet wanneer er crème in de weg zit.

Doe er dan de rest van de rozijnen over en rol mooi strak op.

 

7. Snij de rol in verschillende stukken van ongeveer 5 cm lang. Schik de verschillende stukjes in de taartvorm op de deegbodem. Hou er rekening mee dat ze nog rijzen en dus uitzetten. Laat dus steeds wat afstand. Doe dit zo regelmatig mogelijk.

8. Laat rijzen onder een propere handdoek.

9. Bestrijk, net voor het inovenen, de taart met het resterende eimengsel. Bak de taart 25 à 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat de taart afkoelen op een taartrooster.

10. Maak glazuur door de bloemsuiker te mengen met het warme water. Bestrijk de afgekoelde taart eerst met de afdekgelei en nadien met het glazuur. Laat mooi uitharden.

En tenslotte … dien op en geniet van deze heerlijke taart!

Smakelijk!

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.