ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Recept: Heerlijke spritskoeken!

Spritskoeken
door À la Tarte september 4, 2019

Niks zo heerlijk bij de koffie als een lekker koekje! Dat wisten ze deze avond ook in Bake Off Vlaanderen! Tijdens de technische proef moesten de tien kandidaten spritskoeken maken.

En wie kent er nu niet de heerlijke zandkoekjes van vroeger, je weet wel, die uit die blauwe ronde metalen dozen. De welgekende spritskoeken. Puur jeugdsentiment! En dat jeugdsentiment toveren we graag zelf, homemade, op tafel!

spritskoeken

 

Om spritzen te maken hebben we een boterdeeg nodig. Boterdegen zijn zoete degen die bestaan uit bloem, boter, suiker en ei. Daar worden dan smaak en geurstoffen aan toegevoegd. We kunnen boterdegen indelen in drie groepen:

1. Een roerdeeg is een deeg waarbij de boter soepel wordt gemaakt, het vocht en de suiker kort wordt ingewerkt en de bloem wordt doorheen gespateld. Hier wordt goed gemengd, geroerd. Het meest bekende roerdeeg is het soezenbeslag. Sommige roerdegen dien je te spuiten, andere toch uit te rollen.
2. Wat te vergelijk is met een roerdeeg, maar dan veel luchtiger wordt gemaakt is het wrijfdeeg. De lucht krijg je in je beslag door in de eerste stap de boter goed zacht, glad en luchtig te wrijven. Een wrijfdeeg wordt ALTIJD gespoten.
3. En dan is er het zetdeeg, denk hierbij aan een typisch kruimeldeeg. Het deeg is best vast en moet worden uitgerold met de rolstok. Je kan dit deeg gebruiken voor taartbodems, maar ook voor koekjes. Het meest gekende is het zanddeeg waar je koekjes uitsteekt.

Voor het maken van spritskoeken werken we met een wrijfdeeg.

 

Wat heb je nodig?

220 g boter
125 g suiker
300 g bloem
1 ei
1 eierdooier
snuifje zout
smaakstof (zeste van halve citroen of 1 tl vanille extract)

Eventueel chocolade en kokosrasp voor de afwerking

Hoe ga je te werk?

spritskoeken

Maak de boter zacht (niet gesmolten, dikte van mayonaise) en wrijf, best met behulp van je keukenmachine, tot een witte luchtige massa. Voeg de suiker en het zout toe en klop tot wanneer deze is opgenomen door de boter. Voeg het ei, de zeste van een halve citroen toe of een theelepel vanille-extract. Voeg ten slotte de gezeefde bloem toe en klop weer luchtig. Klopt niet te kort (deeg is dan nog geel), want dan kun je het deeg maar moeilijk spuiten. Klop zeker ook niet te lang, want dan is het deeg onsamenhangend en is het resultaat niet oke.

Gebruik een spuitzak en een gekarteld spuitmondje. Doe het deeg in de spuitzak. Hou deze schuin tijdens het spuiten. Wil je allemaal dezelfde koekjes dan kun je op je bakpapier een patroon steeds hertekenen zodat je koekjes dezelfde grootte hebben. Je kan ook zigzag blijven spuiten en nadien de koekjes op maat gelijk afsnijden.

Bak de koekjes 12 tot 14 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C.

Dien je de koeken nog in stukken te snijden, doe dit dan wanneer ze recht uit de oven komen. Dan kun je dit doen zonder de koek te breken.

 

Wil je nog een extra touch, dan zijn de mogelijkheden met onder andere chocolade eindeloos! Dop de koekjes bijvoorbeeld voor de helft in chocolade en werk af met gehakte nootjes of kokosrasp. Heerlijk!

spritskoeken

Smakelijk!

Commentaren [1]

  1. Elsje De Smaele

    Ze zitten in de oven! Heel benieuwd naar de smaak!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.