ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Brood bakken – recept “Zwarte Woudbrood BIO”

door À la Tarte februari 13, 2018

Hallo thuisbakkers!

Op À la Tarte worden vele soorten meel en bloem aangeboden, allemaal van de beste kwaliteit. Wanneer er een bestelling van bloem en/of meel binnenkomt, wordt deze onmiddellijk doorgegeven aan de Molens van Oudenaarde. De dag nadien kan ik steeds de verse meel of bloem ophalen in Oudenaarde, rechtstreeks bij de molens.

Het is dan natuurlijk ook mijn plicht om deze bloem te testen en te keuren, lucky me! ????

Ik stel jullie meteen mijn grootste favoriet voor, nl. het biologische Zwarte Woudmeel voor. De kindjes vinden het super om zwart brood te eten, ik vind het vooral heel lekker. Het is een heel zacht deeg dat verandert in een heel smakelijk brood!

BIOLOGISCH ZWARTE WOUDBROOD MET MEEL VAN DE MOLENS VAN OUDENAARDE

Wat heb je nodig voor 1 brood?

250 g Belgische bio tarwebloem
250 g bio Zwarte woudmeel
9 g bakkerszout
21 g verse gist of 9 g droge gist
10 g biologische broodverbeteraar
290 ml water
20g verse boerenboter

Hoe ga je te werk?

1.Kneden

Los de gist op in het water en meng het met de bloem en het meel. Laat eventjes kneden tot wanneer de gist opgenomen is door de bloem. Voeg de biologische broodverbeteraar, de boter en het bakkerszout toe.
Kneed alles goed door tot wanneer je een zacht deeg bekomt. Wil je zeker zijn dat je deeg voldoende gekneed is, dan kun je de ‘vliesjestest’ doen.
Is het deeg te droog, voeg nog een beetje water toe en laat nog even verder kneden. Je moet echt wel een heel zacht deeg bekomen. Denk maar aan de babybilletjes ????

2. Eerste rijs

Na het kneden volgt de eerste rijs. De tijdsduur van deze rijs is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de vochtigheid. Deze kan makkelijk drie kwartier tot een uur duren op kamertemperatuur. Deze avond had het duidelijk wat meer tijd nodig omdat het door de koude buitentemperatuur ook automatisch koeler is in onze keuken. Laat je deeg afgedekt (door een handdoek of douchemuts of noppenfolie) rijzen tot wanneer het ongeveer in volume is verdubbeld.

Tip: je deeg is voldoende gerezen als, wanneer je er zachtjes met je vinger indrukt, de prik zichtbaar blijft. Veert het deeg heel snel terug, dan moet je het nog eventjes laten staan.

3. Doorslaan

Eens je deeg voldoende gerezen is, kun je het deeg ‘doorslaan’. Hiervoor haal je het deeg uit je kom, druk je zachtjes alle lucht uit het gerezen deeg en plooi je het mooi op. Je mag het niet opnieuw kneden!

4. Opbollen

Het doorgeslagen deeg kun je nu eerst verdelen (indien nodig) en losjes opbollen. Je laat dan het deeg 20 minuten afgedekt rusten.

5. Definitief vormen

Na het rusten kun je het deeg definitief vormen en goed op spanning brengen. Kneden doe je slechts 1 maal, aan het begin van je proces. Nadien hoef je niet meer te kneden! Doe je deeg in een bakvorm (ingevet met spray) of in een rijsmandje. Je kan het ook onmiddellijk op de bakplaat doen.

6. Tweede rijs

Laat je deeg nu een laatste keer rijzen tot het in volume verdubbeld is. Pas opnieuw de vingerdruktest toe om zeker te zijn of je deeg voldoende is gerezen. En nu … bakken maar!

Voor je brood in de oven gaat, kun je het indien gewenst, nog insnijden met een kerfmesje. Zelf doe ik dit niet vaak, al zorgt het wel voor een leuke look! Wil je graag je brood afwerken met pitten of zaden, dan doe je dat best nu. Maak het deeg lichtjes nat (kan met een borsteltje of met een plantenspuit) en leg je zaden of pitten erop. Het water zorgt ervoor dat ze blijven plakken.

7. In de oven

Wanneer je het brood in de oven zet, geef dan wat stoom. Je kan dit automatisch laten gebeuren in een stoomoven, of je kan zelf wat water toevoegen (een bakje heet water mee in de oven, sprayen met een plantenspuit). Je kan ook

een bakje kiezeltjes in je oven zetten, je laat dit steeds staan. Opgelet wanneer de oven op temperatuur is, zijn ook de steentjes bloedheet. Wanneer je je brood in de oven zet kun je kokend water op de steentjes gieten, zo heb je ineens goede stoom!

De stoom zorgt ervoor dat er niet onmiddellijk een korst wordt gevormd en het brood nog mooi rijst in de oven (= ovenrijs). Stoom is slechts nodig tijdens de eerste helft van de baktijd. Nadien, in een ‘droge’ oven krijg de korstvorming vrij spel.

Baktijd: 20 minuten op 220°C in een traditionele oven of 200°C in een heteluchtoven mét stoom (of bakje water). Na die 20 minuten verwijder je het bakje water of stop je de stoom en laat je het brood nog 20 minuten verder bakken op 180°C.

Brood is goed gebakken wanneer het hol klinkt wanneer je er op tikt. Ben je wat onzeker, dan kun je steeds de thermometer erbij pakken. Een brood is gaar wanneer het een kerntemperatuur bereikt van 96°C.
Wanneer het brood voldoende is gebakken, haal je het uit de oven en los je het onmiddellijk uit de bakvorm. Laat het afkoelen op een rooster.

8. Smakelijk!

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.