ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Brood bakken – recept: bio meergranenbroodje (Bio 5 granen + 2 zaden meel)

door À la Tarte juni 14, 2018

Zijn jouw huisgenoten ook best kieskeurig als het op brood aankomt? Hier zijn er duidelijke favorieten, maar af en toe proberen we iets nieuws of proberen we het gewoon anders. Gisteren werd een klassiek broodje gemaakt, een licht bruin tarwebroodje met extra granen en zaden. Ik stel het graag aan je voor! 😉

Het 5 granen en 2 zaden meel is een ‘puur natuur’ bio tarwemeel gemaakt met bio volkoren tarwemeel en bio tarwebloem in perfecte harmonie met diverse andere bio granen en zaden, boordevol natuurlijke smaak.

En wat een lekker resultaat!!

 

Wat heb je nodig voor 1 brood?

400 g bio 5 granen + 2 zaden meel
170 g Belgische bio tarwebloem T65
340 g water
20 g gist of 8 g droge gist
9 g bakkerszout
10 g biologisch broodverbetermiddel

 

Afwerking is naar keuze. In dit recept werd de biologische zadenmengeling gebruikt.

 

Hoe ga je te werk?

1.Kneden

Los de gist op in het water en meng het met de bloem en het meel. Wanneer het gistwater is opgenomen door de bloem, voeg je de biologische broodverbeteraar en het bakkerszout toe.
Kneed alles goed door tot wanneer je een zacht deeg bekomt. Wil je zeker zijn dat je deeg voldoende gekneed is, dan kun je de ‘vliesjestest’ doen.

 

2. Eerste rijs

Laat na het kneden het deeg, mooi afgedekt, rijzen. De tijdsduur van deze rijs is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de vochtigheid. Deze kan makkelijk drie kwartier tot een uur duren op kamertemperatuur. Dezer dagen is het vaak wat warmer, dus dan gaat het rijzen ook veel sneller! Laat je deeg rijzen tot wanneer het ongeveer in volume is verdubbeld.

Tip: je deeg is voldoende gerezen als, wanneer je er zachtjes met je vinger indrukt, de prik zichtbaar blijft. Veert het deeg heel snel terug, dan moet je het nog eventjes laten staan.

 

3. Doorslaan

Eens je deeg voldoende gerezen is, kun je het deeg ‘doorslaan’. Hiervoor haal je het deeg uit je kom, druk je zachtjes alle lucht uit het gerezen deeg en plooi je het mooi op. Je mag het niet opnieuw kneden! Kneden doe je slechts 1 maal, in het begin van het proces!

 

4. Opbollen (zie onderaan voor tips om goed op te bollen)

Het doorgeslagen deeg kun je nu eerst verdelen (indien nodig) en losjes opbollen. Je laat dan het deeg 20 minuten afgedekt rusten.

 

5. Definitief vormen

Na het rusten kun je het deeg definitief vormen en goed op spanning brengen. Doe je deeg in een bakvorm (ingevet met spray) of in een rijsmandje. Je kan het ook onmiddellijk op de bakplaat doen. Wens je graag op de korst wat zaden en pitten, of heb je graag een mooi ‘stoflaagje’ van bloem, dan kun je nu de bovenkant lichtjes nat maken (met een kwastje ofzo) en je afwerking al deels bepalen.

Dit laatste kun je ook doen net wanneer het brood in de oven gaat, al heb ik persoonlijk de voorkeur om dit net voor de tweede rijs te doen.

 

6. Tweede rijs

Laat je deeg nu een laatste keer rijzen tot het in volume verdubbeld is. Pas opnieuw de vingerdruktest toe om zeker te zijn of je deeg voldoende is gerezen. En nu … bakken maar!

Voor je brood in de oven gaat, kun je het indien gewenst, nog insnijden met een kerfmesje. Zelf doe ik dit niet vaak, al zorgt het wel voor een leuke look!

 

7. In de oven

Wanneer je het brood in de oven zet, geef dan wat stoom. Je kan dit automatisch laten gebeuren in een stoomoven, of je kan zelf wat water toevoegen (een bakje heet water mee in de oven, sprayen met een plantenspuit). Je kan ook een bakje kiezeltjes in je oven zetten, je laat dit steeds staan. Opgelet wanneer de oven op temperatuur is, zijn ook de steentjes bloedheet. Wanneer je je brood in de oven zet kun je kokend water op de steentjes gieten, zo heb je ineens goede stoom!

De stoom zorgt ervoor dat er niet onmiddellijk een korst wordt gevormd en het brood nog mooi rijst in de oven (= ovenrijs). Stoom is slechts nodig tijdens de eerste helft van de baktijd. Nadien, in een ‘droge’ oven krijgt de korstvorming vrij spel.

Baktijd: 20 minuten op 220°C in een traditionele oven of 200°C in een heteluchtoven mét stoom (of bakje water). Na die 20 minuten verwijder je het bakje water of stop je de stoom en laat je het brood nog 20 minuten verder bakken op 180°C.

Brood is gaar wanneer het een kerntemperatuur bereikt van 96°C. Ik meet elke keer weer, gewoon voor de zekerheid. Heb je geen thermometer in huis (of ben je gewoon al een volleerde ancien), dan kun je ook op het brood tikken. Klink het hol, dan is je brood voldoende gebakken.

Wanneer het brood voldoende is gebakken, haal je het uit de oven en los je het onmiddellijk uit de bakvorm. Laat het afkoelen op een rooster.

Lekker versgebakken brood heeft volgens mij enkel een beetje boter nodig.

 

8. Smakelijk!

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.