ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Wereld caramel dag – recept caramel(saus)

door À la Tarte april 5, 2018

Vandaag is het wereld caramel dag, dat kunnen we dus niet negeren!

 

Oh caramel, dan denk je toch eerst aan een lekkere snoep, een harde snoep, maar ook die zachtere toffees met caramelvulling. Heerlijk! Of aan een flan, zo eentje die je dan moet omdraaien en dan overgieten met caramelsaus. Zalig!

 

Maar wat is nu caramel? Wel, caramel is eigenlijk niet veel meer dan suiker, gesmolten suiker die weer hard is geworden. Dus moeilijk kan het toch niet zijn om het zelf te maken? Wel, zelf caramel maken is op zich niet zo moeilijk, maar … je moet goed bij de les blijven, want het kan snel fout gaan. De caramel kan aanbranden. Dan gaat het richting vuilbak, want die bittere aangebrande smaak krijg je er niet meer uit. Of de suiker kan kristalliseren, dan is het net dezelfde richting uit …

 

Zelf ben ik niet zozeer voor die harde caramel. Als ik mijn kindjes zo op die harde stukken hoor bijten heb ik steeds schrik voor die jonge tandjes. Anderzijds heb ik indertijd genoeg babelutten gegeten (dankjewel meme!).
Toch ga ik liever voor de caramelvulling in chocolade of gewoon de simpele caramelsaus over lekkere gele pudding. Je kan onderstaand recept volgen en stoppen waar je wilt, afhankelijk van welke soort caramel je wilt. Wil je een iets vastere caramel voor vullingen, voeg dan wat minder room toe.

 

Wat heb je nodig voor lekkere caramelsaus?

100 g suiker
40 ml water
25 g glucose

Tip: heb je geen glucose in huis, neem dan de verhouding 100 g suiker + 20 g water

100 g room
50 g boter
Een kommetje water en een kwast

Alvorens te starten wil ik heel duidelijk maken dat gesmolten suiker heter dan heet kan worden en dat je echt moet opletten voor brandwonden. Wanneer je werkt met de hete caramel hou dan steeds een kom water bij de hand. Mocht je je vingers verbranden, kun je deze onmiddellijk blussen.
En alsjeblief, maak geen caramel wanneer er kinderen in de buurt zijn!

 

Hoe ga je te werk?

Doe de suiker in een pannetje en voeg het water en de glucose toe. Zorg ervoor dat de suiker volledig nat is, maar probeer zo weinig mogelijk suiker aan de randen van het pannetje te hebben zodat deze niet kan verbranden.
Warm op op een zacht vuurtje tot wanneer alle suiker gesmolten is. Wanneer alle suiker gesmolten is mag je het vuur gerust iets harder zetten. Maar opgelet: blijf zeker in de buurt, want het kan ineens heel snel gaan.

 

Het suikerwater zal beginnen koken en vervolgens beginnen bruine. Pas op voor spetten en morsen, dit suikerwater brandt door met ernstige brandwonden tot gevolg!! Eens het wat begint te kleuren, kun je starten met ‘bijwassen’: neem een kommetje met water en een kwast. Maak de kwast nat en maak de randen van de pan vochtig, zo voorkom je dat er kristallen ontstaan. De caramel wordt steeds bruiner, zorg ervoor dat hij niet té bruin wordt: wanneer die aanbrandt krijg je een heel bittere smaak. Eens zover, krijg je die er niet meer uit!

 

Wanneer de caramel 155°C heeft is die klaar. Heb je geen thermometer in de buurt, dan ga je door tot wanneer de caramel een donkerbruine kleur heeft. Haal dan de pan onmiddellijk van het vuur. Deze caramel stijft vrij snel op en wordt dan super hard. Deze is ideaal voor het maken van een croquembouche of mooie caramelfiguren (maak je figuren op een stukje bakpapier dat je na het opstijven weer heel makkelijk kan verwijderen). Je kan er ook gehakte geroosterde hazelnoten door halen voor een lekkere praliné. Of haal er cashewnoten door, superlekker tussendoortje (als je sterke tanden hebt tenminste ;-)).

   

 

 

Maar wij gaan voor de caramelsaus! Dus we gaan door!

Wanneer je de bruine caramel van het vuur haalt, doe er dan onmiddellijk WARME slagroom bij. Het is heel belangrijk dat de slagroom is opgewarmd. Je zal zien dat de massa begint te brubbelen en te bruisen. Als je er koude slagroom bij doet, blokkeert die volledig en geloof me, dat wil je helemaal niet. En ook hier: opgelet voor brandwonden!
Wanneer je een lekker sausje hebt, haal er dan nog 50g roomboter door. Dit zorgt voor smeuïge saus die mooi blinkt.

 

 

Gebruik de caramelsaus bij de lekkerste ijs of over een flan’ke en geniet!De caramelsaus is zeker enkele dagen houdbaar in de ijskast.

PS: eet je liever salted caramel, voeg dan een theelepel zout toe. Met Fleur de Sel bekom je het lekkerste resultaat!

 

 

Smakelijk!!

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.