ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Een zalig paasontbijt! – recept zachte luxe / sandwiches

door À la Tarte maart 28, 2018

Hallo thuisbakkers!

Zondag is het Pasen en dan willen we toch alles op z’n paasbest? Afgelopen weekend deed ik alvast een generale repetitie voor het paasontbijt, dit met de hulp van mijn kleine thuisbakkertjes! We hebben gewerkt met zachte luxe deeg, dus deeg dat je ook gebruikt om sandwiches te maken. Je kan er zoveel mee doen! Rozijnenbrood, chocoladebrood, klein, groot, leuke vormpjes …

Hierbij het recept voor zachte luxedeeg. Met deze hoeveelheden maak je alles wat in deze blog aan bod komt. Je kan gerust halveren of anders delen. Weet wel dat bij ons het ontbijt snel verdween.

Wat heb je nodig voor deze creaties?

   

1 kg Extra bloem
80 g verse gist (ik gebruik 2 blokjes = 84 g) of 32 g droge gist – verse gist is voor dit recept beter
420 ml deegvocht (dit kan water of melk zijn of een combinatie van de twee)
1 ei
100 g kristalsuiker
15 g bakkerszout
75 g boter
75 g verbeteraar zachte luxe

Voor de afwerking:
Banketbakkersroom (gele crème dus)
Rozijnen en 3 appels
4 zachtgekookte eitjes
Losgeklopt ei voor in te strijken
Amandelschilfers
Glanzende decoratiesuiker
Sesamzaadjes of maanzaadjes
Bakvaste chocoladedruppels

Hoe ga je te werk?

1. Voordeeg

Los de gist op in het lauwe water (mag niet warmer zijn dan 40°C, anders neemt de werking van de gist af). Voeg dan het ei en 1/3 van de bloem toe. Meng goed en laat een half uurtje staan.

2. Kneden

Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg voldoende tot je een vliesje kan trekken.

3. 2e voorrijs

Laat het deeg 10 tot 20 minuten rusten.

4. Deeg verwerken

Als je graag rozijnen of parelsuiker toevoegt, dan doe je dit best in deze fase.

Verdeel het deeg zoals hieronder opgegeven:
Muisje: 50 g – 6 stuks
Crèmemastel met appel: 60 g – 8 stuks
Mandje met ei: 2 x 50 g + 1 x 25 g – 4 stuks
Konijn: 1 x 50 g (gezicht) + 1 x 105 g (lijfje) + 2 x 20 g (oren) + 1 x 5 g (neusje) + 2 x 10 g (handen) + 2 x 20 g (voeten) – 2 stuks

Bol de deegstukken op. Geef een bolrijs van 10 minuten.

5. Definitief vormen

Bol de stukken opnieuw op en vorm zoals nodig (zie beschrijving hieronder). Eens gevormd laat verder afgedekt rijzen op een bakplaat met bakpapier. Controleer je product tijdig, het rijzen mag gerust een uurtje (afhankelijk van de omgeving) rijzen. Start met het bakken van de muisjes, deze hebben de hoogste temperatuur nodig (omdat ze het kleinst zijn). Eindig met de konijntjes, want deze moeten het langst bakken.

Leuke figuurtjes

Het is fijn om een leuk paasontbijt op tafel te kunnen zetten. Vooral de kinderen waren enthousiast en vonden de muisjes ‘cute’, het mandje leuk en de konijntjes schattig. En het leuke was dat ze zelf veel konden helpen en creëren!

6. Afwerken en de oven in!

Muisjes (6): Bol de deegstukken goed op en maak ze licht ovaal. Vooraleer ze de oven ingaan, moeten we nog de details afwerken. Knip 2 oortjes los van het deeg. Strijk het bolletje in met losgeklopt ei en geef het muisje nog twee oogjes en eventueel een extra chocolaatje op de plaats van de staart.
Bak de muisjes 7 minuten op 230°C (220°C hetelucht).

Mandjes met ei (4): Maak van de twee zwaarste stukken lange pillen en rol ze rond elkaar op. Maak zo de basis van je mandje en leg je zachtgekookt ei erin. Maak het kleine stukje deeg langwerpig zodat het net over het ei past. Strijk in met ei en werk af met amandelschilfers.
Bak de mandjes met het ei 13 minuten op 205°C (190°C hetelucht).

Hier hadden wij rauwe eieren gebruikt. De oventijd was te kort en het ei was nog veel te lopend. Dus kook de eieren heel kort op voorhand. 

Crèmemastellen met appel (8): Bol deze voor de laatste rijs goed op. Na een half uur rijzen maak je een putje. Sommigen doen dit met een doek en daarin bloem, ik gebruik een doek met daarin een ei. Maak dus met dit hulpmiddel een put, druk heel goed door. Doe dit na 15 minuten nogmaals. Doe dit een derde keer na nog eens 15 minuten. Strijk de randen in met losgeklopt ei. Nu moet je die put vullen. Haal wat rozijnen door de banketbakkersroom en vul de putten. Leg er nadien enkele dunne schijfjes appel op. Werk de randen af met amandelschilfers.
Bak de mastellen 13 minuten op 205°C (190°C hetelucht).

Konijntjes (2): Vorm van alle stukken ronde bollen, behalve de oren maak je wat langer. Leg deze op een korte afstand van elkaar. De stukken zullen rijzen en daardoor elkaar raken. Let er wel op dat je ze niet te ver legt. Strijk het konijn na 45 minuten in met losgeklopt ei en laat nog een 15 minuten verder rijzen. Strijk een tweede maal in met ei vooraleer je de konijnen in de oven doet. Werk het konijn zoals je zelf wil verder af met parelsuiker, sesamzaadjes, maanzaadjes en chocoladedruppels.
Bak de konijntjes 14 minuten op 195°C (180°C hetelucht).

Indien gewenst kun je nog afwerken met poedersuiker of decoreersuiker.
Maar laat het vooral smaken!

Smakelijk!

En vergeet straks niet ‘dankjewel paasklokken’ te roepen! Zalig paasfeest!!!

Commentaren [1]

  1. veronique

    Afgelopen zaterdag de muisjes gemaakt, en voor het eerst broodverbeteraar zachte luxe gebruikt. !!! Super, ze zijn inderdaad veel malser, een dunnere korst, en op zondagochtend nog vers. Terwijl er vroeger steevast ‘s avonds melkbroodjes met kaas en warme chocomelk werden gegeten (omwille van versheid en zachtheid), zullen ze hier nu bij gelegenheid wel eens vaker op de ontbijttafel belanden. Njammie !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.