ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Recept: Tarte Tatin met appeltjes én suikervervanger Zùsto

Tarte Tatin
door À la Tarte september 11, 2019

Een klassiek warm appeltaartje, met zo’n heerlijk bolletje zelfgemaakt vanille-ijs. Een Tarte Tatin met appeltjes dus, meer moet dat niet zijn op een druilerige dag!

Graag delen wij dit eenvoudige recept van de klassieke Tarte Tatin, deze keer mét Zùsto. Dankzij deze suikervervanger kunnen ook de mensen met diabetes mee-eten. Hoef je helemaal niet te letten op suikerinname, dan kun je de Zùsto heel gemakkelijk vervangen door gewone kristalsuiker, gewoon dezelfde hoeveelheden aanhouden.

Waarom kiezen we voor Zùsto? Zùsto is een suikervervanger die niets dan voordelen biedt. We lijsten ze even voor je op:
Tarte Tatin✔️ Op vezels gebaseerde suikervervanger
✔️ Alle van nature afgeleide ingrediënten
✔️ 100% identieke smaak, textuur en zoetheid als traditionele suiker
✔️ Glycemische index = 22 ( >65 in traditionele suikers)
✔️ 98 KCAL/100gr (<> 400 KCAL/100gr in traditionele suikers)
✔️ Vervangt suiker 1 op 1 – geen aanpassing van recepten nodig
✔️ FDA-GOEDGEKEURD, GMO-VRIJ, GLUTENVRIJ
✔️ Uitermate geschikt voor diabetes, uniek geschikt voor obesitaspatiënten
✔️ Geschikt voor elke applicatie die suiker bevat

 

Een heerlijke klassieke Tarte Tatin is helemaal niet zo moeilijk. Het is een appeltaartje dat je eigenlijk omgekeerd bakt. Je bakvorm en je plateau waarop je je taart presenteert dienen daarom op elkaar afgestemd te worden. Voor het deeg kun je gaan voor bladerdeeg (een vel uit de supermarkt of voor de stoere thuisbakkers onder ons zelfgemaakt). Bij gebrek aan toerboter kozen we in dit recept voor een kruimeldeeg.

 

Wat hebben we nodig?

– 130 g Zùsto
– 30 g water
– 55 g roomboter
– 5 stevige appels die tijdens het bakken structuur behouden (dus geen stoofappels)
– sap van 1 citroen
– 250 g bloem
– 125 g boter
– 60 g Zùsto
– 1 ei
– 1 tl vanille extract
– een snuifje zout

 

Hoe gaan we te werk?

Maak eerst je deeg. Voeg de bloem, de 120 g boter, de 50 g Zùsto, het ei, vanille extract en het zout samen en kneed tot een mooie bol deeg. Wikkel deze in plastic folie en laat een uurtje rusten in de ijskast.

Verwarm je oven voor op 185°C.

Doe de 130 g Zùsto, samen met het water, in een pannetje en laat goed doorkoken tot een lichtbruine karamel.

Opgelet: hier geldt hetzelfde als bij suiker, laat de karamel niet te lang doorkoken want dan krijg je een bittere smaak.

Wanneer je karamel net goed is (mooi lichtbruin), blus je deze even met ietwat water. Dit doe je om het karameliseren te stoppen. Pas op dat je het karameliseren op tijd stopt. Ook met Zùsto kan het te ver gaan en een bittere vieze smaak geven.

Opgelet: Als je wat water toevoegt op de hete karamel zal deze spatten. Let op dat je je niet verbrandt!

Voeg de roomboter toe en roer tot een zachte karamel.

Snij de appel in kwartjes (halfjes kan ook perfect, zoals je zelf wil) en besprenkel ze met het citroensap zodat ze niet verkleuren. Schik de partjes in de bakvorm, met de bolle kant naar beneden (dit wordt bij het omdraaien de bovenkant). Doe dit tot de bodem volledig bedekt is. Het je nog een kwartje over, snij deze dan in schijfjes en bedek de gaatjes.
Giet er de zelfgemaakte karamel over.

Tarte Tatin

Rol je deeg uit tot een cirkel, net ietsje groter dan je bakvorm. Leg je deeg over je appels met karamel en probeer het er langs de zijkanten ‘wat in te stoppen’. Dit is wat prutswerk. Probeer ervoor te zorgen dat je deeg niet teveel scheurt. Dat je deeg best dik is, is geen enkel probleem. Doordat je appels en karamel je enige vulling zijn, mag je bodem wat meer doorsmaken. Dankzij de karamel krijgt deze extra smaak. Maak enkele gaatjes in je deeg zodat het vocht kan ontsnappen.

Bak dit af, zo’n 35 à 40 minuten, in een voorverwarmde oven van 185°C. Test met een prikker of de appels voldoende gaar zijn wanneer je het uit de oven haalt. Laat 1 minuut afkoelen en draai je gebak om in een andere schaal/ op een bord. Dit doe je heel eenvoudig door je bord op je schaal te leggen en zo om te draaien. Opgelet: hete karamel is echt wel heel heet en kan doorbranden, dus wees voorzichtig.

Voor de lekkerbekken onder ons: laat het niet volledig afkoelen. Neem een lauw stukje, leg er een bolletje vanilleijs op en geniet van dit lekkers!

Maak je graag zelf je ijs, dan kunnen we alleen maar ons recept voor vanille-ijs aanbevelen! 😉

Smakelijk!

Tarte Tatin

 

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.