ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Recept: Crème Brûlée taart met heerlijk rood fruit

Crème Brûlée
door À la Tarte maart 4, 2020

De weergoden waren ons de laatste weken niet echt goed gezind, maar wat dacht je van een beetje zon op dat dessertbordje?
Heerlijk rood fruit, gecombineerd met een smaakvolle crème brûlée en dan dat krokante suikertje! Een heel gemakkelijk dessert dat weinigen onberoerd laat.

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:crème brûlée
225 g extra witte bloem
50 g amandelpoeder
150 g boter
50 g donkere kandijsuiker
25 g fijne kristalsuiker
7 g speculaaskruiden
2 eierdooiers
een snuifje zout

50 g witte chocolade

Voor de vulling:
250 g gemengd rood fruit (heb je liever enkel frambozen of bessen, dan kan dit natuurlijk ook) uit de diepvries
6 g gelatinepoeder (geweekt in 30 g water)
1 vanillestok
420 g slagroom
7 eierdooiers
105 g fijne kristalsuiker

Voor de afwerking:
donkere kandijsuiker, gemengd met witte kristalsuiker

 

Hoe ga je te werk?

Voor de bodem:

Maak de boter mals en meng alle ingrediënten door elkaar tot een mooie bol deeg. Neem jouw taartvorm van doorsnede 28 cm erbij en vet deze goed in met bvb. een spray. Wanneer het deeg nog mals is, kun je het, met de hand, over je vorm verdelen. Duw deze gewoon, zo egaal mogelijk, plat. De achterkant van een lepel kan hier ook zeker bij helpen. Zorg voor mooi opstaande randen (zonder gaatjes!) die dik genoeg zijn. Zet je beklede bakvorm een half uurtje in de koelkast.
Verwarm je oven ondertussen voor op 175°C.

Rol je het deeg liever uit, leg dan je deegbol minstens een uur in de koelkast zodat deze wat kan uitharden. Bestuif de tafel met wat bloem zodat het deeg niet plakt en rol uit. Bekleed je taartvorm met je deeg. Zorg ervoor dat er geen gaatjes in je deel zitten!

Prik de bodem in, beleg met bakpapier en bakparels en bak blink gedurende 20 minuten. Haal na die 20 minuten het papier en de bakparels weg en bak nog een 10-tal minuten tot de bodem goudbruin ziet. Zorg ervoor dat de bodem niet té hard gebakken wordt. Laat goed afkoelen.

Smelt de witte chocolade en strijk deze over de taartbodem uit met een kwast. Belangrijk is dat alle gaatjes bedekt zijn en toe zitten. Er mag straks geen vulling ‘ontsnappen’ want anders wordt je bodem wak. Eens de chocolade is opgesteven, kun je verder met de vulling.

 

Maak nu de vulling: 

Doe de room samen met de vanillezaadjes én de uitgeschraapte vanillestok in een pot en breng deze tot het kookpunt. Meng ondertussen de eierdooiers met de suiker in een hittebestendige kom. Klop deze goed los, opkloppen hoeft helemaal niet! Eens de room het kookpunt bereikt, voeg je deze, al roerend, bij de eierdooiers. Goed roeren. Verwijder de vanillestok.

Breng ondertussen in een andere pot water aan de kook. Eens het water kookt zet je daarop de kom met je mengsel en blijf je roeren tot het dikker wordt. Wil je zeker zijn dat je crème goed is? Neem dan een spatel, doop deze even in je crème en trek er met je vinger een streep door. Als je crème niet meer doorloopt, dan is deze goed. Deze techniek heet à la nappe.

Opgelet: je mengsel bevat ei, de eierdooiers mogen NIET stollen. Blijven roeren is hier van heel groot belang. Je doet dit tot wanneer je mengsel dikker wordt. Twijfel je, haal dan je crème door een zeef vooraleer je het in je taartbodem giet.

Laat enkele minuten afkoelen en doe de gelatine door de crème. Goed roeren!

Baktip glucosepoeder

Bedek de bodem met je rood fruit. Dit kan echt alle fruit zijn, wat je hartje verlangt. Giet er je crème over. Schik het fruit dat opzij ging een beetje bij, zodat je bij elke beet een fris zuurtje hebt. Zet de taart weg in de ijskast voor enkele uren.

Tip: Wij gebruiken diepvriesfruit. Waarom?
– Dan kun je de taart het ganse jaar door maken 😜
– Bij grote stukken die je fijn moet snijden, ontsnapt er geen vocht in je vulling doordat het fruit nog bevroren is. Resultaat: sappig fruit in je crème brûlée.

Net voor het serveren bestrooi je de taart met het mengsel van suiker en karameliseer je de suiker met een koksbrander.

Geniet van je crème brûlée taart!

Smakelijk

crème brûlée

 

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.