ITEMS: (0) TOTAAL: 0,00

Gezond ontbijten – RECEPT ‘zelfgemaakte granola’

door À la Tarte maart 3, 2018

 

Als je vandaag naar buiten kijkt en je ziet de sneeuw smelten door de zon, dan krijg je toch al een beetje dat lentegevoel. En dat de lente ook effectief in aantocht is, merk je natuurlijk in de natuur, maar ook op de weg: de wielertoeristen zijn weer volop vertegenwoordigd. Want zo gaat dat eens de start van het wielerseizoen geklonken heeft: de hobbyisten halen hun fiets opnieuw van de haak en gaan de weg op.

Ik heb hier zo’n fervent fietser in huis en eenmaal hij terug de baan op gaat, wordt er natuurlijk ook gelet op de voeding.
Een belangrijk onderdeel van zijn voedingspatroon is de zelfgemaakte granola met de zelfgemaakte yoghurt. Het makkelijk maken van eigen yoghurt werd reeds eerder in onze blog uitgelegd. Nu is de granola aan de beurt.

 

 

Granola komt vaak voor in verschillende diëten, gewoon omdat het gezond is en zoveel essentiële voedingsmiddelen bevat. Granola kun je het beste vergelijken met muesli: het is een mengsel van granen, zaden, pitten, noten en gedroogd fruit. Het grote verschil is dat het geroosterd wordt in de oven met olie, honing en/of agavesiroop. Daardoor is het lekker krokant. Je gebruikt granola net als muesli door je yoghurt. Wil je een gezonde (tussendoor)snack? Neem dan een handje granola.

 

Eigen recept Granola

 

 

Zelf kies ik voor de eenvoudige oplossing: een basisgranola aangevuld met eigen keuze van noten, zaden en gedroogde vruchten. Heerlijk als ontbijt, als lunch of na een zware inspanning.

 

 

Wat heb je nodig?

200 g basis granola (ingrediënten: havervlokken, witte geroosterde hazelnoten, amandelen, cocosrasp, bruin lijnzaad)
2 grote lepels kokosolie extra virgin biologisch
3 grote lepels biologische agavesiroop
50 g walnoten bio
20 g paranoten bio
30 g pompoenpitten bio
20 g sesamzaad bio
10 g chiazaad bio
Tip: Soms maak ik het me gemakkelijk en voeg gewoon een half potje biologische zadenmengeling (mix van lijnzaad, pompoenzaadjes, zonnebloempitten en sesamzaadjes) toe. ????

Voor de afwerking gebruik ik ook nog een goede portie gedroogd fruit (ongeveer 80 g).

 

Hoe ga je te werk?

Zet je oven aan op 150°C (bij mijn oven is dat het programma ‘circulatiegrill’). Zet een vuurvast kommetje met de kokosolie in de oven tijdens het opwarmen, zo kan deze tijdens het bereiden van de granola gemakkelijk smelten.

Hak de grotere noten zoals de walnoten en paranoten eerst fijner. Neem een grote kom en voeg de granola, noten, zaden en pitten toe. Voeg tenslotte ook de gesmolten kokosolie en de agavesuiker toe en meng het geheel.

Neem een ovenplaat, bekleed deze met bakpapier en spreid de granolamengeling mooi uit. Zet deze in de oven gedurende een half uurtje.

Opgelet: Zorg ervoor dat de mengeling niet aanbrandt. Haal de mengeling af en toe eens door. Sommige ovens gaan al iets harder. Haal gerust de granola er ietsje vroeger uit als dat je beter lijkt. Eens aangebrand krijg je het bittere smaakje er niet meer uit en dat is toch zonde van zo’n lekker product!

Afwerking

Je kan ervoor kiezen om deze zelfgemaakte granola zo bij te houden. Laat deze goed afkoelen en doe ze in goed afsluitbare potten. Zo blijft de granola toch 3 weken houdbaar. Vergeet dan zeker geen gedroogde vruchten toe te voegen wanneer je de granola eet.

Je kan er ook voor kiezen om de gedroogde vruchten onmiddellijk toe te voegen. Voor het gemak kies ik hiervoor. Dat bespaart me veel gedoe later. 😉

Wat voeg ik toe? Gedroogde blauwe bes, gedroogde cranberries bio, gedroogde moerbei bio (echt super lekker!!), gedroogde physalis bio, gedroogde abrikoos bio (in kleine stukjes gesneden) en natuurlijk ook wat lekkere sultana rozijnen bio. Je voegt toe naar eigen smaak. Dat is net het leuke van zelfgemaakte granola. ????

Wanneer de granola hier opgegeten wordt is dit steevast met een lekkere portie yoghurt en vers fruit zoals banaan, kiwi, blauwe bes, framboos … heerlijk!!

 

 


Zelf ben ik ook grote fan van de tv-chefs. Daarom geef ik jullie hierbij ook recepten van 2 van mijn favorieten.

Granola met frambozen – Nooit meer diëten – Sandra Bekkari

(Link naar de pagina van Nooit meer diëten)

Ingrediënten

3 el kokosolie – 300 g havervlokken – 100 g gemengde noten, in grove stukken – 4 el lijnzaad of chiazaad – 4 el pompoenpitten – 1 el kaneel – 2 el honing – 70 g gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, blauwe bessen, …)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt het kokosvet op een laag vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Giet de havervlokken op de bakplaat, meng met de noten, het lijnzaad, de pitten en kaneel en giet er de honing en het gesmolten kokosvet over. Meng goed en bak het mengsel +/- 20 minuten in de oven. Roer geregeld om. Laat even afkoelen en meng met de gedroogde vruchten.

Tips
– Granola kan je afgesloten 2 à 3 weken bewaren.
– Lekker met (Griekse) yoghurt of kefir.
– Frambozen, blauwe bessen… kan je ook diepgevroren kopen. Haal ze voor het slapengaan uit de diepvries en ontdooi in de koelkast.
– Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar mogen niet gegeten worden door mensen met glutenintoleratie, omdat ze sporen van gluten kunnen bevatten. Er zijn ook glutenvrije havervlokken op de markt. Dit staat duidelijk op de verpakking.

 

En voor als het iets zoeter mag … ????

Granola met chocolade – VTM Open keuken – Sandra Bekkari

(Link naar de pagina van Open Keuken – VTM)

Ingrediënten

130 g hazelnoten – 250 g havervlokken – 2 eetlepels kokosolie – 2 eetlepels acaciahoning of agavesiroop
6 eetlepels water – 50 g pure chocolade (70% cacao) – volle yoghurt – blauwe bessen – frambozen

Bereiding

Mix 100 g hazelnoten fijn (niet te ver mixen, want dan komt de olie vrij en bekom je een pasta), hak de overige 30 g hazelnoten. Voeg de havervlokken toe en meng. Voeg vervolgens de honing, gesmolten kokosolie en het water toe en roer goed. Neem een bakplaat, bekleed het met bakpapier en verdeel het mengsel op de bakplaat. Zet het 20 minuten in een oven van 160°C, roer op tijd om zodat het niet aanbrandt.
Wanneer de granola klaar is, haal je die uit de oven. Wanneer die nog lauw is voeg de je de gehakte chocolade toe, zo kan die lichtjes smelten en mooi mengen met de granola.
Laat volledig afkoelen en doe het in een pot.

Eet de granola met lekkere yoghurt en vers fruit. Beter kan de dag niet beginnen.

 

 

Granola met frambozen en yoghurt – Dagelijkse kost – Jeroen Meus

(Link naar de pagina van Dagelijkse kost – Eén)

Ingrediënten

150 g kristalsuiker – 2 eiwitten – 40 g sesamzaadjes – 60 g pompoenpitten – 60 g zonnebloempitten – 200 g havermout – 60 g pecannoten

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Hak de pecannoten grof. Meng ze met de havermout, zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaadjes.

TIP: In plaats van pecannoten kun je ook walnoten, hazelnoten, amandelen of andere noten gebruiken.

Klop het eiwit los. Meng het met de suiker en roer het door de noten-zadenmengeling.

TIP: Dit is een typische truc uit de patisserie om iets extra krokant te maken. Hij werkt perfect voor granola.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of leg er een siliconen matje in. Verdeel de granola over de bakplaat en bak ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en maak los met een vork (of met je handen).

Serveer de yoghurt met granola en frambozen.

SMAKELIJK !!

Commentaren [0]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.